Blog
5 snelle Renault Sport-auto’s die je als occasion kunt kopen

5 snelle Renault Sport-auto’s die je als occasion kunt kopen

Renault Sport is niet meer. De sportdivisie van Renault is in 2021 opgenomen door Alpine, het sportieve zustermerk van de Franse fabrikant. Hoog tijd om eens wat pareltjes van Renault Sport in het zonnetje te zetten. Pareltjes die jij als occasion kunt kopen.

Renault Clio V6

De Renault Clio V6 heeft duidelijk een abonnement voor de sportschool. Het bodywork is flink onder handen genomen en die nieuwe proporties geven de compacte hatchback een agressieve look. Het ware feest vindt binnenin de auto plaats, en wel achter de rug van de bestuurder. Waar je normaal gesproken een achterbank zou vinden, ligt nu namelijk een smakelijke V6 die 230 pk levert.

Een tweede versie verschijnt een paar jaar later met liefst 255 pk en wordt daarmee de krachtigste productie hot hatch ter wereld. Achterwielaandrijving, laag gewicht en een uitmuntende wegligging maken het een begeerde occasion. Tegenwoordig gaan ze voor meer dan een ton van de hand.

Renault Clio Williams

De naam van de Renault Clio Williams verklapt al dat dit aanstekelijke wagentje een ode is aan de toenmalige samenwerking met het gelijknamige Formule 1-team uit Grove. Met zijn diepblauwe lakkleur en gouden velgen springt deze Renault Clio direct in het oog, maar het is op het asfalt waar hij zijn sporen verdient.

De Clio Williams is ontwikkeld als homologatiemodel, een verplicht straatmodel als tegenhanger voor de raceversie. De kleine hatchback profiteert zodoende van uitstekend rijgedrag. De 147 pk sterke atmosferische 2.0 liter viercilinder benzinemotor zorgt ervoor dat je aardig vaart kunt maken. Een waar genot buiten de bebouwde kom.

Renault Mégane R26R

Wanneer de tweede generatie Mégane aan het einde van zijn levensloop komt, besluit Renault Sport deze in stijl uit te zwaaien. Het resultaat is de R26R. Deze spectaculaire uitvoering is inmiddels uitgegroeid tot een van de meest iconische en begeerde auto’s die het R.S. label heeft mogen dragen.

Zie ook:  Cabrio occasion kopen

Daar is een goede reden voor: het is een regelrecht monster. De auto is gestript van zaken als achterstoelen en geluidsdemping en heeft een rolkooi, carbon motorkap en kuipstoelen gekregen om de race-ervaring compleet te maken. Hij is daarmee 123 kg lichter dan de ‘gewone’ Mégane RS. De R26R zet een ronderecord op de Nürburgring voor voorwielaangedreven auto’s

Renault Sport Spider

Dit lijstje is natuurlijk niet compleet zonder een cabrio. Er valt te twisten of de Renault Sport Spider een echte cabriolet is, maar hij heeft in ieder geval geen dak. Helemaal niet zelfs. De

tweedeurs roadster is een sportwagen in hart en nieren. Hij is ontwikkeld met de bedoeling ingezet te worden als race- en straatauto. Er werd zelfs een speciale raceklasse voor opgezet. Racen zit hem echt in het DNA. De Spider, het eerste officiële model van Renault Sport, weegt slechts 930 kg en wordt aangedreven door een tweeliter benzinemotor met 150 pk. Dit levert een ongekende rijbeleving op.

Renault 5 Turbo

Hoewel de Renault 5 Turbo ter wereld kwam voordat Renault Sport haar eerste productiemodel maakte, hield de sportdivisie van het Franse merk zich al wel bezig met het ontwikkelen van aantrekkelijke straatauto’s. Zo was de Renault 5 Turbo bijvoorbeeld een homologatiemodel om mee te kunnen doen aan het Wereldkampioenschap Rally.

Renault Sport mikte een 1.4 liter turbomotor tussen de achterwielen en nam koetsenmaker Bertone in de hand om het design voor haar rekening te nemen. De Renault 5 Turbo is allesbehalve in de vergetelheid geraakt; hij wordt herinnerd als een van de meest legendarische auto’s die het merk ooit heeft gemaakt.