Blog
Wanneer en hoe vaak moet je auto APK-gekeurd worden?

Wanneer en hoe vaak moet je auto APK-gekeurd worden?

Als je de bezitter bent van een auto komt er wellicht een moment dat deze APK-gekeurd moeten worden. Omdat dit een wettelijke verplichting is, is het belangrijk om te weten of en wanneer dat moet gebeuren. Vanaf de dag dat uw auto APK-plichtig is, mag er namelijk niet meer mee gereden worden totdat de auto weer APK-goedgekeurd is. Wordt er met de auto toch gereden, dan volgt een boete van de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) of de politie. Is de auto bij een ongeval betrokken, dan bestaat de kans dat de verzekeraar de schade niet dekt. Het is beter dit alles te voorkomen. Lees in deze blog over je APK op tijd doen.

Wanneer is je auto aan de beurt voor de keuring?

De verplichte APK-keuring geldt voor auto’s, bedrijfsauto’s en driewielers met een totaalgewicht (auto+laadvermogen) lager dan 3500 kg. De eerste categorie bevat alle auto’s jonger dan 30 jaar.

Heb je een auto op benzine, electriciteit of ethanol, dan moet de eerste keuring gedaan worden zodra de auto 4 jaar wordt. Dan 2 jaar daarna en weer 2 jaar daarna. De auto is nu dus 8 jaar. Vanaf dat moment moet de auto ieder jaar worden gekeurd.

Zie ook:  Meer dan alleen een barrière: Het veelzijdige nut van auto raamrubbers

Wordt de auto aangedreven door een dieselmotor of is er een LPG-installatie ingebouwd, dan moet de auto 3 jaar na de datum van eerste gebruik voor het eerst gekeurd worden en vervolgens jaarlijks.

Vanaf hier wordt het eenvoudig. Voor auto’s ouder dan 30 jaar geldt dat deze, ongeacht de brandstof, iedere 2 jaar moeten worden gekeurd.

Als laatste geldt voor auto’s ouder dan 50 jaar geen APK-plicht meer.

Overigens heeft de RDW op haar site een kentekenchecker. Vul het kenteken in en de APK datum verschijnt.

Voorbereiding op de keuring

Om niet te laat te zijn met de keuring mag er al 2 maanden voor de vervaldatum gekeurd worden. De vervaldatum blijft wel gewoon de vervaldatum. De RDW stuurt een herinnering 6 weken voordat de auto gekeurd moet worden. Dit bericht komt digitaal in uw Berichtenbox. Voordat de keuring eraan komt is het verstandig de auto een keer na te (laten) lopen om te zien of er mankementen zijn die voor afkeuring zouden kunnen zorgen. Een specialist kan daar natuurlijk ook naar kijken, maar zelf checken voor de eenvoudige dingen zoals verlichting en claxon kan natuurlijk ook. Succes!