Blog
Meer dan alleen een barrière: Het veelzijdige nut van auto raamrubbers

Meer dan alleen een barrière: Het veelzijdige nut van auto raamrubbers


Auto raamrubbers, ook bekend als deurrubbers, zijn een essentieel onderdeel van elk voertuig. Hoewel ze vaak over het hoofd worden gezien, spelen ze een belangrijke rol in het beschermen van de auto en de inzittenden tegen verschillende weersomstandigheden en tegen vocht en vuil. Naast het zorgen voor een afdichting tussen de ramen en de carrosserie van de auto, hebben raamrubbers ook nog een aantal andere voordelen. In dit artikel zullen we alle functies van auto raamrubbers beschrijven en uitleggen waarom ze meer dan alleen een barrière tegen vocht zijn.

Bescherming tegen geluid en trillingen:

Auto raamrubbers spelen een belangrijke rol bij het verminderen van geluid en trillingen in de auto. Ze functioneren als een demper en absorberen trillingen die worden veroorzaakt door oneffenheden in de weg. Dit zorgt ervoor dat jouw rijrit soepel en stiller verloopt. Verder zorgen raamrubbers om ander luid lawaai van buitenaf te verminderen waardoor het in je auto stiller en comfortabeler is.

Bescherming tegen water en lucht:

Een van de belangrijkste functies van auto raamrubbers is het voorkomen van waterlekkages. Een rubberen afdichting zorgt ervoor dat er geen water in de auto komt, zelfs niet tijdens een zware regenbui. Dit is vooral belangrijk omdat waterlekkage niet alleen het interieur van de auto kan beschadigen, maar ook de elektrische bedrading en de elektronica kan aantasten. Wanneer er waterschade in je auto komt, kan dit nare luchtjes en schimmel op leveren.

Naast waterlekkage voorkomen auto raamrubbers ook luchtlekkage. Ze creëren een luchtdichte afdichting tussen de ramen en het frame van de auto, waardoor er geen koude lucht van buitenaf naar binnen kan. Dit is vooral merkbaar tijdens de wintermaanden, waar raamrubbers jou warm houden omdat de kou van buiten niet de auto binnen kan. 

Zie ook:  Nieuwe of tweedehands auto? 

Bescherming tegen stof en vuil:

Auto raamrubbers spelen ook een rol bij het buitenhouden van stof, vuil en andere stoffen die je niet in je auto wil hebben. Ze voorkomen dat deeltjes de auto binnendringen en het interieur vervuilen. Dit is ook belangrijk voor mensen met allergieën of ademhalingsproblemen, omdat het voorkomt dat allergenen en andere schadelijke stoffen de lucht in de auto vervuilen.

Onderhoud van auto raamrubbers:

Om ervoor te zorgen dat auto raamrubbers hun functies optimaal kunnen vervullen, is het belangrijk om het auto rubber goed te onderhouden. Reinig de raamrubbers regelmatig met milde zeep en water om stof en vuil te verwijderen. Vermijd het gebruik van agressieve chemicaliën, omdat deze de rubberen afdichting kunnen beschadigen. Bij garages of andere bedrijven kunt u terecht voor een goed rubber onderhouden om er zeker van te weten dat er geen vuil uw auto kan binnendringen.