Blog
Hoe bereken je de BPM wanneer je een cabrio importeert?

Hoe bereken je de BPM wanneer je een cabrio importeert?

Als je een auto uit het buitenland importeert, moet je in Nederland bpm (belasting van personenauto’s en motorrijwielen) betalen. De hoogte van de bpm hangt af van onder andere het bouwjaar, de CO2-uitstoot en de netto catalogusprijs van de auto. In dit artikel leggen we uit hoe je de bpm van een auto kunt berekenen. Het handigste is het om dit met een online BPM calculator te doen, dat geeft je een goed beeld van de te betalen BPM.

Stap 1: Bepaal de netto catalogusprijs

De netto catalogusprijs is de prijs die de fabrikant of importeur vraagt voor de auto in het land van herkomst. Het is belangrijk om de juiste prijs te gebruiken, omdat de bpm hierop wordt gebaseerd. De netto catalogusprijs kun je op verschillende manieren achterhalen, bijvoorbeeld door te kijken op de website van de fabrikant of importeur.

Stap 2: Bereken de afschrijving

De afschrijving is het bedrag dat de auto in waarde is gedaald sinds het moment van eerste ingebruikname. De hoogte van de afschrijving hangt af van het bouwjaar van de auto en het aantal gereden kilometers. De Belastingdienst hanteert afschrijvingstabellen waarin je kunt opzoeken hoeveel afschrijving er van toepassing is op jouw auto.

Stap 3: Bereken de bruto

bpm De bruto bpm is het bedrag dat je zou moeten betalen als er geen afschrijving zou worden toegepast. Dit bedrag kun je berekenen met behulp van de CO2-uitstoot van de auto en de bpm-tabel van de Belastingdienst. Hoe hoger de CO2-uitstoot, hoe hoger de bpm.

Zie ook:  Wat is de beste telefoonhouder voor in de auto?

Stap 4: Bereken de bpm

Nu je de netto catalogusprijs, afschrijving en bruto bpm hebt bepaald, kun je de bpm berekenen. Dit doe je door de netto catalogusprijs te verminderen met de afschrijving en vervolgens het percentage bpm toe te passen dat hoort bij de CO2-uitstoot van de auto. Het bedrag dat hieruit komt, is de bpm die je moet betalen.

Het is belangrijk om te weten dat de Belastingdienst altijd het recht heeft om de berekening van de bpm te controleren en eventueel te corrigeren. Het is daarom verstandig om gebruik te maken van een bpm-specialist die je kan helpen bij het berekenen en afdragen van de bpm.

Samenvattend

Het berekenen van de bpm van een auto is een ingewikkeld proces dat afhangt van verschillende factoren, zoals de netto catalogusprijs, de CO2-uitstoot en de afschrijving. Het is belangrijk om de juiste gegevens te gebruiken en rekening te houden met eventuele correcties van de Belastingdienst. Een bpm-specialist kan je hierbij helpen en ervoor zorgen dat je niet te veel betaalt.