Blog
Wat als iemand anders schade rijdt in mijn auto?

Wat als iemand anders schade rijdt in mijn auto?

Iedere autobezitter denkt er liever niet aan: je geeft de sleutels van je trots aan een ander, en dan gebeurt het ondenkbare. Een kras, een deuk of erger. Begrijpelijke vragen borrelen op: Hoe zit het met de verzekering? Wie betaalt de schade? En wat zijn de juridische consequenties? Hieronder volgt een gedetailleerde uiteenzetting.

Wat als iemand anders schade rijdt in jouw auto?

Wanneer iemand anders schade rijdt in jouw auto, ben je als kentekenhouder primair verantwoordelijk, maar de exacte gevolgen variëren op basis van verzekering, omstandigheden en eventuele aanvullende afspraken

De basis: aansprakelijkheid

In de Nederlandse wet is vastgelegd dat de eigenaar van een voertuig (de kentekenhouder) verantwoordelijk is voor schade die met dat voertuig wordt aangericht, ongeacht wie er rijdt. Maar, zoals met veel dingen, zijn er nuances.

Verzekeringstechnisch: De kleine lettertjes

Het merendeel van de autoverzekeringen dekt de auto zelf en niet specifiek de hoofdbestuurder. Belangrijk is om de polisvoorwaarden goed te checken:

 • Schadevrije jaren: Zelfs als je niet zelf reed, kan een schadeclaim invloed hebben op je schadevrije jaren en toekomstige premies.
 • Uitsluitingen: Er kunnen voorwaarden zijn waaronder de verzekering niet uitkeert, zoals bij rijden zonder rijbewijs of onder invloed.

Acties direct na een ongeluk

Het eerste wat je moet doen na een ongeluk is natuurlijk zorgen voor de veiligheid van alle betrokkenen. Daarna:

 • Documentatie: Maak foto’s van alle schade, kentekenplaten, en de algehele situatie.
 • Schadeformulier: Ook al was je er niet bij, het invullen van een schadeformulier is cruciaal.
 • Informeer je verzekeraar: Zelfs als je besluit de schade niet te claimen, is het slim je verzekeraar op de hoogte te stellen.

Juridische aspecten

Schade is één ding, maar er kunnen ook juridische consequenties zijn:

 • Verantwoordelijkheid: In veel gevallen ben jij, als eigenaar, aansprakelijk voor verkeersovertredingen, tenzij je kunt aantonen dat je niet de bestuurder was.
 • Rijden onder invloed: Als de persoon die jouw auto heeft geleend heeft gedronken, kunnen er naast de schade ook strafrechtelijke gevolgen zijn.
Zie ook:  Tips om met je baby op autovakantie te gaan

Communicatie met de bestuurder

Openheid is cruciaal. Een ongeluk zit in een klein hoekje, en de meeste mensen zullen zich verantwoordelijk voelen:

 • Kostenverdeling: Misschien biedt de bestuurder aan om de eigen risico of een deel van de schade te betalen.
 • Verzekering: In sommige gevallen kan de persoonlijke aansprakelijkheidsverzekering van de bestuurder een rol spelen.

Verkopen van een schadeauto: Wat zijn de opties?

Wanneer je auto schade heeft opgelopen, kan het een overweging zijn om deze te verkopen. Er zijn diverse redenen waarom men kiest voor deze optie, bijvoorbeeld omdat de reparatiekosten hoger zijn dan de dagwaarde van de auto of simpelweg omdat men de gelegenheid ziet voor een nieuw voertuig. Maar wat zijn dan je opties?

 1. Auto-opkopers: Er zijn bedrijven gespecialiseerd in het opkopen van schadeauto’s. Ze bieden vaak een snelle afhandeling en direct geld, maar de geboden prijzen kunnen variëren. Het is aan te raden om meerdere offertes op te vragen.
 2. Autosloperijen: Als je auto total loss is verklaard of de reparatiekosten te hoog zijn, kan het verkoopbaar zijn voor onderdelen bij een autosloperij.
 3. Particuliere verkoop: Hoewel het wat meer moeite kost, kun je ervoor kiezen om je schadeauto particulier te verkopen. Hierbij is transparantie cruciaal; zorg dat potentiële kopers op de hoogte zijn van de schade en de mogelijke kosten van reparatie.
 4. Inruil: Sommige autodealers bieden de mogelijkheid om een schadeauto in te ruilen voor een nieuwe of tweedehandse auto. De inruilwaarde wordt dan wel verminderd met de geschatte reparatiekosten.

Bij alle opties is het van belang om goed geïnformeerd te zijn over de werkelijke waarde van je auto en de geschatte reparatiekosten. Op die manier kun je een weloverwogen beslissing maken over het al dan niet een schadeauto verkopen op één van deze manieren.

Conclusie

Het uitlenen van je auto komt met risico’s. Door op de hoogte te zijn van de regels, je rechten en je plichten, kun je een hoop stress en onzekerheid voorkomen.