Blog
Waar moet je op letten bij de autoverzekering voor een cabrio?

Waar moet je op letten bij de autoverzekering voor een cabrio?

Heb jij een cabrio? Dan rijd je vooral in de zomermaanden, natuurlijk heerlijk met je kap open. Daar waar een normale auto het moet doen met een airco of het opendraaien van de ramen, trotseer jij allerlei prachtige wegen met een frisse wind door je haar. Maar voordat je met je auto de openbare weg mag betreden, is het noodzakelijk om deze te verzekeren. Afhankelijk van de leeftijd van de auto, heb je de keuze uit een WA, WA+ of een Allrisk verzekering. Stel dat je met je nieuwe BMW Z4 cabrio de showroom uit komt rijden, dan is het aan te raden om voor een Allrisk verzekering te gaan. Kies je voor een model ouder dan 10 jaar, mits het natuurlijk geen waardevolle oldtimer is, dan volstaat een WA verzekering. Toch is het goed je even extra te verdiepen in het verzekeren van je cabrio, want wat is de beste autoverzekering? Daar waar je natuurlijk te maken hebt met een vaak stoffen kap, is het wel goed te weten hoe bepaalde zaken verzekeringstechnisch zitten.

WA, WA+ of Allrisk

Wanneer je je cabrio wilt verzekeren, is het eerste waar je over na moet denken, het type verzekering. In Nederland kennen we een 3-tal varianten. Dat is een WA, WA+ of een Allrisk verzekering. Bij een WA verzekering worden alleen de kosten vergoed die jij aan een ander toebrengt. Bij een WA+ verzekering geldt hetzelfde, alleen dan ben je ook verzekerd tegen diefstal, inbraak en natuurschade. Vooral inbraak is iets om bij een cabrio goed over na te denken, maar daarover later meer! Als laatste kun je je auto Allrisk verzekeren. Nu is dat alleen aan te raden bij nieuwe auto’s tot 3 jaar. Een WA verzekering wordt vaak gekozen bij auto’s ouder dan 10 jaar en WA+ voor alles wat daartussen zit. Bekijk dus goed wanneer je een autoverzekering afsluiten wil wat voor jou het verstandigste is.

Zie ook:  Keyboard vs. Piano: Ontdek de unieke werelden van toetsinstrumenten

Inbraakgevoeligheid

Je weet nu welke verzekeringen er zijn, dan is het zaak je keuze te maken. Nu is het vooral bij een cabrio belangrijk om goed na te denken over de inbraakgevoeligheid van je auto. Een stoffen dak snijd je immers zo open met een goed mes. Helemaal wanneer je er ook nog een dure radio met toebehoren in hebt zitten, is het aan te raden dit goed te verzekeren. Ook de auto zelf is overigens een stuk eenvoudiger te ontvreemden. Nu heb je de keuze om je auto WA+ te verzekeren. Je bent dan namelijk ook verzekerd tegen inbraak of diefstal. Wel kan het zijn dat je aanvullend een verzekering moet afsluiten, aangezien het risico bij een cabrio een stuk hoger ligt, dan wanneer je een normale auto rijdt. Ook de plek waar de auto dagelijks staat geparkeerd speelt hierin een rol. Zet je je auto iedere avond keurig in de garage en wordt deze dan ontvreemd, dan kan het zijn dat er andere regels gelden, dan wanneer je auto op een afgelegen parkeerplaats staat.

Tot slot

Het verzekeren van je cabrio is in grote lijnen hetzelfde als wanneer je je normale auto verzekerd. Het enige waar je rekening mee moet houden, is de inbraakgevoeligheid van je auto. Stem dit daarom ook goed af met je verzekeraar en check vooraf welke aanvullende voorwaarden er worden gehanteerd. Je zit er niet op te wachten dat je bij diefstal, inbraak of schade aan het dak ineens met andere kosten te maken krijgt, aangezien het een cabrio betreft.