Blog
Voor het eerst op vakantie met een elektrische auto

Voor het eerst op vakantie met een elektrische auto

Zomervakanties zijn altijd een spannende tijd van het jaar. Maar dit jaar is het extra speciaal, want je gaat voor het eerst op vakantie met je gloednieuwe elektrische auto! Een geweldige keuze voor het milieu, maar het kan ook uitdagend zijn als je nog niet eerder met een elektrische auto op reis bent geweest. Geen paniek, we zijn hier om je te helpen en je reis zo soepel mogelijk te laten verlopen. Hier zijn enkele handige tips voor jouw avontuur met je elektrische metgezel.

1. Plan je route met behulp van routeplanners

Het plannen van je route is van cruciaal belang bij het reizen met een elektrische auto. Maak gebruik van gespecialiseerde routeplanners voor elektrische auto’s, zoals “A Better Routeplanner” en “PlugShare”. Deze apps bieden niet alleen informatie over laadstations langs de weg, maar ze kunnen ook rekening houden met factoren zoals je huidige laadniveau, rijgedrag en het model van je elektrische auto om je een nauwkeurige schatting te geven van je reistijd en laadstops.

2. Kies je accommodaties met laadfaciliteiten

Bij het boeken van je accommodaties voor de vakantie, zoek naar hotels, resorts of vakantiehuizen die laadfaciliteiten voor elektrische auto’s bieden. Steeds meer accommodaties zijn zich bewust van de groeiende populariteit van elektrische auto’s en bieden laadstations aan voor hun gasten. Het hebben van hotels met laadpaal op de plek waar je verblijft – en zeker ook wanneer je een tussen overnachting doet -, kan je een hoop gedoe besparen en zorgen voor een vlotte start van je dag.

3. Gebruik regeneratief remmen

Regeneratief remmen is een handige functie die beschikbaar is op de meeste elektrische auto’s. Het stelt de auto in staat om kinetische energie terug te winnen tijdens het remmen en vertraagt de auto op een gecontroleerde manier. Door regeneratief remmen te gebruiken, kan je de levensduur van je batterij verlengen en het rijbereik vergroten, vooral tijdens bijvoorbeeld bergafwaarts rijden.

4. Neem voldoende tijd en verwacht het onverwachte

Houd er rekening mee dat reizen met een elektrische auto over het algemeen wat langer kan duren dan met een traditionele brandstofauto. Met je elektrische auto rijd je gemiddeld zo’n 300 kilometer per accu – afhankelijk van je auto uiteraard. Plan je reis met ruimte voor extra laadtijd en verwacht onverwachte situaties, zoals bezette laadstations of omleidingen. Het is essentieel om ontspannen en geduldig te blijven, zodat je van je vakantie kunt genieten zonder te veel stress.

5. Geniet van de voordelen

Hoewel reizen met een elektrische auto enige planning vergt, heeft het ook talloze voordelen. Je zult merken dat je met een elektrische auto een positieve impact hebt op het milieu, minder geluidsoverlast veroorzaakt en veel ontspannender aan het reizen bent. Haasten heeft geen nut en hierdoor kom je veel uitgeruster op de plaats van je bestemming aan, ondanks dat je er misschien iets langer over doet.

Met deze tips ben je hopelijk beter voorbereid op je eerste vakantie met je elektrische auto. Het kan even wennen zijn, maar het is een ervaring die je niet snel zult vergeten. Geniet van je reis en draag bij aan een duurzamere toekomst!

Gebaseerd op de onderzoeksresultaten van Elektrische Autovakanties