Blog
Hoe ziet een sprint raceweekend eruit bij Formule 1?

Hoe ziet een sprint raceweekend eruit bij Formule 1?

In 2021 introduceerde de Formule 1 een nieuw format voor een aantal raceweekenden: de sprintkwalificatie, vaak aangeduid als de “sprint race”. Deze toevoeging is bedoeld om het raceweekend spannender te maken door een extra race-element toe te voegen. Het sprint raceweekend heeft een andere opzet en F1 schema dan een traditioneel raceweekend. Laten we eens kijken hoe zo’n sprint raceweekend eruitziet.

Vrijdag: Training en kwalificatie

Een sprint raceweekend begint met een vergelijkbare opzet als een normaal raceweekend, maar met enkele belangrijke verschillen.

Eerste vrije training (FP1)

De actie begint op vrijdag met de eerste vrije training, die 60 minuten duurt. In deze sessie krijgen teams en coureurs de kans om de baan te verkennen en basisafstellingen te testen. Omdat er minder trainingstijd is, moeten teams efficiënter te werk gaan om zoveel mogelijk gegevens te verzamelen.

Kwalificatie

De kwalificatie voor de sprint race vindt plaats op vrijdagmiddag of -avond, na FP1. Deze kwalificatiesessie bepaalt de startvolgorde voor de sprint race op zaterdag. Het format van de kwalificatie blijft hetzelfde als bij een traditioneel raceweekend, met drie segmenten: Q1, Q2 en Q3.

  • Q1: Alle coureurs rijden om hun snelste tijd neer te zetten. De langzaamste vijf coureurs vallen af en starten de sprint race vanaf de laatste vijf posities.
  • Q2: De overgebleven 15 coureurs rijden om hun snelste tijd neer te zetten. De langzaamste vijf vallen af en starten vanaf positie 11 tot 15.
  • Q3: De top 10 coureurs strijden om de beste startposities voor de sprint race.
Zie ook:  Het reviseren van een versnellingsbak: tips en stappen om uw auto weer soepel te laten schakelen

Zaterdag: Tweede vrije training en sprint race

Zaterdag is de belangrijkste dag van het sprint raceweekend, met de tweede vrije training en de sprint race zelf.

Tweede vrije training (FP2)

De tweede vrije training vindt plaats in de ochtend en duurt opnieuw 60 minuten. Dit is de laatste kans voor teams om hun auto’s af te stellen voor zowel de sprint race als de hoofdrace op zondag.

Sprint race

De sprint race is een korte race van ongeveer 100 kilometer, wat neerkomt op 17 tot 24 ronden, afhankelijk van het circuit. De sprint race duurt meestal 25-30 minuten en er zijn geen verplichte pitstops.

De finishpositie van de sprint race bepaalt de startopstelling voor de hoofdrace op zondag. De top drie finishers van de sprint race ontvangen ook punten: 3 punten voor de eerste plaats, 2 punten voor de tweede plaats en 1 punt voor de derde plaats.

Zondag: De hoofdrace

Zondag volgt het gebruikelijke schema voor de hoofdrace, maar met de startopstelling bepaald door de resultaten van de sprint race.

Voor de race

Net als bij een traditioneel raceweekend hebben de teams en coureurs nog een laatste meeting om de strategieën voor de hoofdrace te bespreken. De pitstraat gaat een uur voor de start open, en de coureurs rijden naar de startgrid.

De hoofdrace

De hoofdrace begint meestal in de middag en duurt ongeveer 90 minuten, afhankelijk van het circuit en de omstandigheden. Het aantal ronden varieert per circuit, maar de raceafstand is altijd ongeveer 305 kilometer.