Blog
Alles wat je moet weten over markeringsverlichting voor je aanhanger

Alles wat je moet weten over markeringsverlichting voor je aanhanger

Markeringsverlichting is een belangrijk onderdeel van elke aanhanger, door markeringsverlichting is jouw aanhanger beter zichtbaar is op de weg en de veiligheid wordt daardoor vergroot. In deze blog zullen we dieper ingaan op markeringsverlichting en waarom het essentieel is voor je aanhanger. Ook behandelen wij de verschillende types markeringsverlichting en de montage van de verschillende markeringsverlichting.

Wat is markeringsverlichting? 

Markeringsverlichting verwijst naar de verlichting aan de zijkanten van een aanhanger die bedoeld is om de contouren van het voertuig duidelijk te markeren. Deze lichten zijn meestal rood aan de achterkant en geel of oranje aan de zijkanten, daarnaast is er ook nog witte verlichting voorop de aanhanger mogelijk. Ze zorgen ervoor dat de aanhanger goed zichtbaar is voor andere weggebruikers, vooral in het donker, bij slecht zicht of tijdens slechte weersomstandigheden. Dit maakt het rijden wat fijner, zeker als je dus in het donker onderweg bent. Ook kan het helpen bij het parkeren van jouw aanhanger met slecht zicht. Veel rijscholen gebruiken ook markeringsverlichting voor de aanhanger.

Soorten markeringsverlichting voor je aanhanger 

Er zijn verschillende soorten markeringsverlichting beschikbaar voor aanhangers. Enkele van de meest voorkomende zijn:

  • Zijmarkeringslichten: Deze bevinden zich aan de zijkanten van de aanhanger en zijn meestal oranje of geel van kleur.
  • Achterste markeringslichten: Deze bevinden zich aan de achterkant van de aanhanger en zijn meestal rood van kleur.
  • Combinatielampen: Dit type markeringsverlichting combineert zowel zijmarkeringslichten als achterste markeringslichten in één behuizing. Deze hebben dus ook meerdere kleuren.
  • Breedtelichten: Met breedteverlichting maak je de zijkanten van de aanhanger zichtbaar. De kleuren hiervan zijn vaak wit of rood. Wit voor de voorkant en rood voor de achterkant. 
Zie ook:  Een auto huren voor je volgende reis

Wettelijke vereisten voor markeringsverlichting

In veel landen zijn er specifieke wettelijke vereisten met betrekking tot markeringsverlichting voor aanhangers. Het is essentieel om aan deze voorschriften te voldoen om boetes te voorkomen en ervoor te zorgen dat je veilig op de weg rijdt. Raadpleeg de lokale verkeersregels of neem contact op met een specialist zoals Aanhangwagendirect om te weten te komen aan welke vereisten je moet voldoen.

Onderhoud en vervanging van markeringsverlichting

Net als andere verlichting op je aanhanger moet de markeringsverlichting regelmatig worden gecontroleerd op defecten en goed functioneren. Zorg ervoor dat je alle lampen schoonhoudt en vervang eventuele kapotte lampen onmiddellijk. Slecht functionerende markeringsverlichting kan niet alleen leiden tot boetes, maar kan ook de veiligheid van jou en andere weggebruikers in gevaar brengen.

Meer markeringsverlichting informatie

Om alles even samen te vatten, markeringsverlichting is van groot belang voor de veiligheid van je aanhanger op de weg. Het zorgt ervoor dat je goed zichtbaar bent voor andere bestuurders, vooral bij slecht weer of in het donker. Het is essentieel om te voldoen aan de wettelijke vereisten en regelmatig onderhoud uit te voeren om ervoor te zorgen dat je markeringsverlichting optimaal functioneert. Bij Aanhangwagendirect kan je terecht voor de desbetreffende markeringsverlichting en andere verlichting en aanhanger onderdelen. Zo kun je met een gerust hart de weg op met je aanhanger, wetende dat je voldoet aan alle veiligheidsnormen.