Autorijden en drinken: doe het niet!
Wanneer je achter het stuur stap, is het drinken van alcohol natuurlijk een absolute no-go! Als beginnend bestuurder mag je helemaal niets hebben en wanneer je je rijbewijs langer dan 5 jaar, dan mag je 0,5 promille alcohol in je bloed hebben. Deze hoeveelheid staat ongeveer gelijk aan twee glazen. Omdat de risico’s van drinken achter het stuur enorm zijn, zijn de straffen daarom ook niet mals. Zo kun je je rijbewijs kwijtraken en een flinke boete krijgen. Hoe dit allemaal precies werkt, vertellen we je in dit artikel. Wist je dat je zelf je alcohol promillage kunt meten met een alcoholtester? Deze zijn bijvoorbeeld in Frankrijk verplicht om bij je te hebben in de auto.
Wanneer raak je je rijbewijs kwijt?
Het maakt niet uit of je nu op de fiets, scooter of in de auto wordt aangehouden met teveel alcohol op. In alle gevallen kunnen ze je als deelnemer aan het verkeer het rijbewijs invorderen. Bij een beginnend bestuurder geldt dat je je rijbewijs bij een promillage boven de 0,8 kwijtraakt en bij een normale bestuurder bij 1,3 promille.
Hoe gaat een invordering in z’n werk?
Wanneer je staande wordt gehouden door de politie, dan wordt er een alcoholtest gedaan. Blijkt hieruit dat je teveel gedronken hebt, dan wordt je meegenomen naar het bureau voor een aanvullende test. Blijkt ook hier dat je boven de maximaal toegestane hoeveelheid zit, dan wordt je rijbewijs in beslag genomen. Het rijbewijs wordt vervolgens door de politie binnen 3 dagen naar de officier van justitie gestuurd. Deze officier dient binnen 10 dagen een beslissing te nemen of je het rijbewijs wel of niet terug krijgt.
Mag ik tijdens deze periode rijden?
Is je rijbewijs in beslag genomen, dan mag je absoluut niet rijden. Dit geldt niet alleen voor je auto, maar ook een motor, scooter of ander voertuig is niet toegestaan. Doe je dit wel, dan wordt dit gezien als een misdrijf met alle gevolgen van dien. Je doet er daarom dus ook verstandig aan om deze 10 dagen rustig af te wachten.
De beslissing van de rechter
Uiteindelijk kan het heel goed zijn dat er door de rechter wordt besloten over de invordering van het rijbewijs. Wanneer dit het geval is, dan dien je jezelf voor de rechter te verantwoorden voor wat je hebt gedaan. De rechter kan dan eventueel vrijspraak eisen, maar ook een rijontzegging opleggen voor een bepaalde duur. Niet doen dus!